Înălţarea Domnului. Ziua Eroilor. – Amadeo Istocescu

“Pe eroi să nu-i căutaţi în mormânt … ci în inimile voastre” (Nicolae Iorga). Filmul documentar cu titlul acesta, realizat de doamna Camelia Moise, a fost proiectat azi, 17 mai, la ora 12:00, sincron, în cadrul a 172 de evenimente (găzduite de sate, comune, oraşe, consilii judeţene, şcoli, licee, muzee, biblioteci, universităţi, asociaţii culturale şi sociale, teatre, mănăstiri – conform cotidianului cultural Metropolis) din ţară şi din Republica Moldova, pentru a aduce un firesc omagiu, în perspectivă istorică, Eroului nostru. 
Lipsit de emfază, fără să fie patriotard, departe de a fi naţionalist, documentarul acesta aşterne firesc – plecând de la exemplul unei comunităţi din centrul ţări (reunite), comuna Cristian, din judeţul Braşov, în viaţa noastră, pilda celor care – pentru noi, însă fără ca ei să o ştie, au devenit eroi. Eroii noştri.

Îmi propusesem să-l văd la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”; m-a oprit ploaia, ori, poate – şi a fost bine aşa, descoperindu-l pe Youtube, m-am gândit că-i mai bine să-l văd – în linişte, atent, cu pauze largi pentru documentare, acasă.

Probabil, în fiecare familie, în aceşti o sută de ani mai uşor de documentat, a existat cel puţin o persoană care poate fi considerată – în acepţiunea de azi a termenului, erou. În familia mea, de asemenea. Mama mi-a vorbit adesea despre Nicolae, unul dintre fraţii ei – a cărui fotografie mi-o amintesc şi acum, dispărut pe front undeva prin centrul zbuciumat al continentului, în anii celui de-al doilea Răzbi Mondial. În memoria lui mi-am oferit azi bucuria de a vedea acest film.

Vă rog să încercaţi să o faceţi şi voi, dragi prieteni. Îl consider, alături de rândurile voastre, de gândurile voastre, de zâmbetele voastre, cel mai firesc dar primit la această aniversare. Vă mulţumesc! Pe curând!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *