GEANINA OPREA , prof. dr. C. N. “Mircea cel Bătrân”

GEANINA OPREA , prof. dr. C. N. “Mircea cel Bătrân”, Rm. Vâlcea” are experiența unei întâlniri cu veterani de război pentru că s-a preocupat să-i aducă alături de elevii săi la un eveniment petrecut în urmă cu o lună. Am invitat-o la proiecția filmului care va fi organizată în București în data de 17 mai, alături de alți veterani de război și foști deținuți politic. Despre evenimentul respectiv, petrecut în Sala de Festivități a colegiului la care este dascăl, domnia sa ne-a scris:

“Am aflat multe istorii despre sergentul Constantin Puşoiu (mort la datorie pentru ţară, în anul 1941, pe Frontul de Răsărit), despre istoricul si cercetătorul Dragos P. Petroşanu, din Mihăeşti (mort pe 16 octombrie 1941, la Odessa, la vârsta de 26 de ani) și, nu în ultimul rând, despre Dumitru Negoiţă, sergent sanitar în Batalionul 2, Regimentul 2 Dorobanți, Divizia 11 Infanterie, Contingentul 1942, participant la cel De-al Doilea Război Mondial, pe ambele fronturi, acesta fiind bunicul dlui. prof. dr. Florin Epure (directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Vâlcea), care ne-a și povestit: „Când bunicul meu, Dumitru Negoiţă, s-a întors acasă, la Olari, în Horezu, primul lucru pe care l-a făcut a fost să sărute indicatorul cu numele localităţii şi pământul strămoşesc. A scăpat, poate, şi pentru că el a fost sergent sanitar, deci nu a fost în prima linie a frontului. Când s-a întors de pe frontul de Răsărit purta haine civile. Ca şi alţii, a fost considerat dezertor. Apoi a luptat în Ungaria, în Cehoslovacia de pe atunci şi a fost decorat cu Serviciul Sanitar, Crucea Comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial. Despre fratele bunicii, Constantin Puşoiu, nu ştim nici până astăzi unde a fost înmormântat”.
Deși la vârsta de 98 de ani, dl. prof. Eugen Vătăşescu ne-a încântat cu istoriile dumnealui, captivându-ne prin verva cu care povestește, a reușit să-i țină atenţi pe toţi cei prezenţi în Sala de Festivități a colegiului, majoritatea liceeni, dar şi gimnazişti! Să asculţi istoriile de pe nava pe care a luptat sau momentul când a trebuit să înoate aproximativ 15-16 km. din larg spre uscat pentru a se salva, după ce nava a fost bombardată, este ceva unic! Să primeşti lecţii de viaţă,despre respect, bunătate, compasiune, integritate, onestitate, implicare şi viaţă sportivă de la un adevărat EROU este ceva rar! Cum să te plictisești ascultând aceste istorii??? Cum să nu ai și un sentiment de mândrie că ai onoarea de a te afla lângă un astfel de OM, un adevărat EROU,care a scris ISTORIE???

RESPECT, dl. prof. Eugen Vătăşescu! RESPECT tuturor EROILOR noștri, adevăraților EROI!!! Suntem onoraţi că v-am cunoscut!!!

Sunt convinsă că această lecţie de ISTORIE a însemnat ceva pentru noi toţi, mai ales dacă ţinem cont de faptul că secolul de Istorie a fost comprimat în aproximativ 3 ore de poveşti spuse de invitaţii noştri, de amintirile veteranului de război Eugen Vătăşescu, de lacrimile care-i scăldau ochii în momentul retrăirii războiului şi, nu în ultimul rând, de (mini)expoziţia pe care am reuşit să o realizăm, ce a cuprins fotografii de familie, scrisori trimise de pe front, acte oficiale semnate de Majestatea Sa, Regele Ferdinand I, medalii obţinute în război pentru curajul arătat şi o Biblie pe care străbunicul unei eleve din clasa a X-a a purtat-o în buzunarul vestonului în timpul războiului. Ideea ca în data de 23 aprilie, de “Ziua Internaţională a Lecturii”, să organizez o (mini)expoziţie cu documente din perioada războiului, aduse de elevi, mi-a venit într-o seară din luna februarie, când Iustina, o elevă din clasa a IX-a, profil Informatică, mi-a adus două scrisori trimise de străbunicul ei, căpitan, datate din 07 martie 1937, respectiv 29 august 1957, dumnealui fiind şi prizonier de război în URSS, în perioada 22.12.1942 – 13.05.1948. Ce emoţie mai mare poţi simţi având în mână un “petic de istorie autentică”? Trebuie să amintesc şi faptul că întâmplările din timpul războiului au fost sursa de inspiraţie a unei ex-mirciste, Letiţia Elena Ciolacu, filmuleţul realizat de ea şi prezentat la începutul întâlnirii noastre, “Amintiţi-vă de mine!”, emoţionându-i pe cei prezenţi,

De asemenea, am avut şansa obţinerii unor alte documente oferite de mama unui fost elev, de altfel, o pasionată de acest subiect şi iubitoare de istorie, ce dezvăluie faptul că bunicul dânsei,preot, l-a cunoscut pe Nicolae Iorga şi a corespondat cu acesta, dar şi cu Mihail Sadoveanu, Elena Farago, sau Fany Rebreanu, având, de asemenea, autografe ale unor personalităţi ale vremii. Şi străbunicul dânsei a fost veteran al primului război, iar fratele bunicului a căzut pe front în 1944!
Consider că aceasta este Istoria pe care ar trebui să o cunoaştem cu toţii, iar astfel de lecţii autentice, cu mărturii, fotografii, documente şi, mai ales, trăire, sentiment şi Eroi, sunt UNICE!

Prof. dr. GEANINA OPREA C. N. “Mircea cel Bătrân”, Rm. Vâlcea”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *